میتوانیم با اطمینان خاطر بگوییم که بازار دیگر تعریف گذشتهی خود را ازدستداده است. تعریف امروز بازار تا حد بسیار زیادی با تعریف حتی ۱۰ سال قبل آن فرق دارد. امروزه نیروهای اجتماعی اصلی و گاهی از درون مرتبط باعث به وجود آمدن رفتارها، فرصتها و چالشهای جدی بازاریابی شدهاند. فناوری اطلاعات شبکه انقلاب دیجیتال باعث به وجود آمدن عصر اطلاعات شده است که وعدهی آن را میدهد که به سطوح دقیقتری از تولید، ارتباطات هدفمندتر و قیمتگذاری مرتبطتر بیانجامد. در ادامه با هورموند همراه شوید تا به معرفی و بررسی حقایق جدید بازاریابی (صحیح آن مارکتینگ) بپردازیم؛
- جهانیسازی: پیشرفتهای فناوری در حملونقل، ارسال محموله و ارتباطات باعث شده است تا شرکتها و مصرفکنندگانی که از آنها در هر کشوری از جهان خرید میکنند، راحتتر بتوانند بازاریابی کنند. با توجه به اینکه هرروزه تعداد بیشتری از مردم در سایر کشورها به زندگی و کار کردن خود ادامه میدهند بر تعداد سفرهای بینالمللی افزودهشده است.
- برداشتن محدودیتهای قانونی: بسیاری از شرکتها برای اینکه بتوانند فرصتهای بیشتری برای رقابت و رشد ایجاد نمایند، به برداشتن محدودیتهای قانونی بر سر راه صنایع اقدام کردهاند. در ایالاتمتحده آمریکا، قوانینی که شرکتهای خدمات مالی، ارتباطات از راه دور و شرکتهای آب، گاز، برق و تلفن را محدود میکرد. بهمنظور برخورداری از رقابت بیشتر، کمتر در مورد آنها سختگیری میشود.
- خصوصیسازی: بسیاری از کشورها بهمنظور ارتقاء بهرهوری شرکتهای دولتی خود را خصوصی کردهاند. همچون شرکتهای بزرگ مخابرات کشور شیلی به نام تلفونیا سی تی سی و شرکت هواپیمایی بریتیش ایر ویز در کشور انگلستان.
- رقابت شدید: رقابت شدید میان مارکهای داخلی و خارجی باعث میشوند تا هزینههای بازاریابی افزایش یابند و از میزان سود حاصله کاسته شود. تولیدکنندگان محصولات مارکدار بیشتر تحت تأثیر صدمات ناشی از خردهفروشیهایی که مارکهای مختص فروشگاه خود را عرضه میکنند قرار میگیرند. بسیاری از مارکهای قوی تبدیل به مارکهای بسیار بزرگشدهاند و در بسیاری از انواع محصولات حضور یافتهاند بهگونهای که بهعنوان یک تهدید رقابتی جدی تلقی میشوند.
- همگرایی صنعتی: با توجه به اینکه شرکتها به وجود فرصتهایی در تلاقی دو یا چند صنعت پی بردهاند مرزهای بین صنایع در حال از بین رفتن هستند. صنایع الکترونیکی مصرفی و رایانهای در حال همگرا شدن هستند. شرکتهای اپل- سونی- و سامسونگ یک سری از دستگاههای سرگرمی از دستگاه پخش ام پی تری گرفته تا تلویزیون پلاسما و دوربین فیلمبرداری تولید میکنند. فناوری دیجیتال سوخت این همگرایی عظیم را فراهم میآورد.
- تغییر شکل خردهفروشی: خردهفروشیهای فروشگاهی با رقابت از سوی خانههای پیشساخته- شرکتهای سفارش از طریق پست مستقیم- روزنامهها- مجلات و آگهیهای تلویزیونی- آگهیهای تلویزیونی خرید از منزل- از طریق ایجاد قهوهخانهها و نمایشنامهها هستند که از این طریق درواقع یک «تجربه» را بازاریابی (صحیح آن مارکتینگ) کنند و نه یک طبقهبندی از محصول را. فروشگاه لوازم ورزشی دیکس اسپورتینگ گودز که تنها یک شعبه در منطقهی بینگهمتون شهر نیویورک از ویژگیهای تعاملی آن نشات میگیرد. این امکان برای مشتریان فراهمشده است تا چوب گلف خود را در محوطههایی که داخل فروشگاه تعبیهشده است امتحان کنند. کفشها را بپوشند و روی مسیری که تعبیهشده است امتحان نمایند؛ و با تیر کمانها نیز در محوطه تیراندازی تیر بی اندازند.
- حذف واسطهها: موفقیت چشمگیر پایگاههای اینترنتی همچون ای او ال، آمازون دات کام، یاهو! ای بی، ای ترید و سایر موارد باعث شده است تا با دخالت در جریان تحویل محصول از طریق کانالهای توزیع در تحویل محصولات و خدمات حذف واسطهها صورت گیرد. این شرکتها به دل تولیدکنندگان و خردهفروشان باسابقه وحشت انداختهاند. در پاسخ، شرکت ای سنتی دستبهکار شدند و واسطههای دیگری را ایجاد کردند و تبدیل به خردهفروشیهای با ویژگی خرید اینترنتی شدند. برخی از این خردهفروشیها ازآنجاییکه منابع بیشتری در اختیار داشتند و نیز از نام تجاری شناختهشدهتری برخوردار بودند نسبت به فروشگاههای صرفاً اینترنتی مزیت بیشتری یافتند.
- قدرت خرید مصرفکننده: تا حدی به دلیل اینکه اینترنت باعث حذف واسطهها شده است قدرت خرید مصرفکنندگان تا حد زیادی افزایشیافته است. آنها میتوانند از منزل، دفتر کار، یا با استفاده از تلفن همراه خود قیمت محصولات و ویژگیهای آنها را مقایسه کنند و کالای موردنیاز خود را از هرجایی در دنیا در هر ساعتی از شبانهروز و در تمامروزهای سال سفارش دهند و با این کار دیگر محدود به تعداد معدود اجناسی که در بازار محلی آنها عرضه میشوند، نباشند و مبالغ قابلتوجهی نیز صرفهجویی کنند. حتی خریداران تجاری نیز میتوانند یک حراج معکوس انجام دهند که در آن فروشندگان باهم در به دست آوردن آنها رقابت میکنند. آنها میتوانند به دیگران ملحق شوند تا مجموع خرید خود را افزایش دهند و تخفیف خرید بیشتری بگیرند.
- اطلاعات مصرفکننده: مصرفکنندگان میتوانند در مورد هر چیزی به هراندازه که بخواهند اطلاعات کسب کنند. آنها میتوانند از هرجای دنیا و بسیاری از زبانها به دایره المعارف ها، لغتنامهها، اطلاعات پزشکی و نظرسنجیهای انجامشده در مورد فیلمهای سینمائی، گزارشهای مربوط به مصرفکننده، مجلات و سایر منابع اطلاعاتی دسترسی داشته باشند. اطلاعات شخصی و محتویات ساخت کاربر با استفاده از پایگاههای اینترنتی همچون فیسبوک، فلیکر (عکس)، دلیشز (لینکها)، دیگ (اخبار)، ویکی پدیا (مقالات دایره المعارفی) و یوتیوب (فیلم) رونق یافتهاند.
پایگاههای اینترنتی شبکههای اجتماعی (همچون دامگستر برای دوستداران سگ، تریپ ادوایزر برای افرادی که به سفر کردن علاقهمند هستند و موتوریوس برای دوچرخهها) مصرفکنندگانی که علاقهمندی مشترک دارند را دورهم جمع میکند. علاقهمندان به اتومبیل در سایت کار اسپیس دات کام در مورد طوقههایی بارنگ کروم، آخرینمدل بی ام و و اینکه کجا میتوانند یک مکانیک خوب در محل زندگی خود پیدا کنند حرف میزنند.
- مشارکت مصرفکننده: مصرفکنندگان برای تأثیرگذاری بر نظر همترازها و عامه مردم یکصدای تقویتشده یافتهاند. شرکتها برای اینکه نشان دهند که این موضوع را فهمیدهاند از آنها دعوت میکنند تا در طراحی و حتی بازاریابی اقلامی که میخواهند جهت عرضه به بازار ارائه کنند مشارکت نمایند تا با این کار بتوانند حس ارتباط داشتن و مالکیت آنها را تقویت کنند. مصرفکنندگان شرکتهای موردعلاقه خود را شبیه به کارگاههای میبینند که از طریق آن میتوانند اقلام موردنیاز خود را بیرون بکشند.
- مقاومت مصرفکننده: امروزه بسیاری از مشتریان باور دارند که دیگر تفاوت زیادی میان بسیاری از محصولات وجود ندارد و به همین خاطر وفاداری کمتری نسبت به مارک نشان میدهند و بیشتر نسبت به قیمت و کیفیت در جستجوی خود دریافتن ارزش توجه نشان میدهند و تحمل کمتری از خود نسبت به بازاریابی نامطلوب نشان میدهند. در مطالعهای که توسط یانکوویچ انجام گرفت، وی پی برد که امروزه بیش از هر زمان دیگری نسبت به بازاریابی مقاومت وجود دارد، اکثریت افراد اعلام داشتند که ازنظر آنها نسبت به بازاریابی و تبلیغات منفی است و گفتند که اگر محصولاتی بیشازحد بازاریابی (صحیح آن مارکتینگ) شوند از آنها اجتناب میکنند.