09109200500 info@damaavand.com

در میان کاربران و پیشرفت های صورت گرفته در زمینه ICT، نام مایکروسافت و بنیانگذارانش، بیل گیتس و پاول آلن به روشنی می درخشد. موفقیت و سیطره شرکت مایکروسافت بر بازار نرم‌افزار رایانه های شخصی توسط سیستم عامل ویندوز، از سرشت کارآفرین ویلیام هنری گیتس و پائول آلن مدیران این شرکت سرچشمه می‌گیرد. کسب و کار دماوند  با در نظر گرفتن مایکروسافت به عنوان یک مجموعه، به بررسی این شرکت می پردازد.

بیل گیتس اولین شرکت خود را زمانی که در مقطع دبیرستان مشغول به تحصیل بود راه اندازی کرد. او نسبت به فناوری رایانه علاقه نشان داد و اقدام به طراحی سیستمی به منظور محاسبه میزان رفت و آمد از نقطه ای مشخص کرد. سال ۱۹۷۰ شاهد آغاز بازار بازی برای رایانه های ابتدایی بود. پیدایش التیر ۸۸۰۰ در سال ۱۹۷۵ موجب شد تا گیتس و آلن فرصت برنامه نویسی برای این وسیله را پیدا کنند. خوشبختانه نرم‌افزار بخشی بود که تا آن زمان فراموش شده بود. در آن زمان شبیه سازی «ذهنی» ساخت یک دستگاه کارآمد به نظر مورد توجه علاقه مندان می‌رسید.

 این نشان از ذکاوت و کارآفرینی بالای گیتس و آلن داشت که دریافتند آینده در طراحی و پشتیبانی سخت افزار نیست، بلکه در گرو تولید نرم‌افزار برای چنین سخت افزارهایی است. از گیتس بیشتر به این دلیل یاد می‌شود که متوجه شد بخش IT در حال توسعه، نیاز به استانداردسازی دارد.

سازندگان تجهیزات اولیه

بیشتر سرمایه گذاری های مربوط به رایانه معطوف به توسعه و رشد دستگاه های کوچک رومیزی می‌شد که PC نام داشتند؛ اصطلاحی که در ابتدا به محصولات شرکت IBM الحاق می شد. IBM شرکتی است که پس از مدتی طولانی با هدف تولید سخت افزار های دارای پردازنده مرکزی وارد بازار شد. نام هایی همچون Apricot، Sirius، PET و غیره که جزو اولین نسل از رایانه های اداری محسوب می شدند و نیاز به برنامه هایی داشتند که روی آنها اجرا شوند، امروزه دیگر فراموش شده اند.

به رغم وجود وسوسه هایی برای ورود به دنیای ساخت سخت‌افزار، بیل گیتس آینده مایکروسافت را در تولید برنامه های کاربردی می دید. مایکروسافت برای تامین نرم افزار مجموعه ای از سخت افزار ها می بایست با OEMs قرارداد همکاری می بست. مایکروسافت با مد نظر قرار دادن این نکته که سخت افزار های مختلف به نسخه های متفاوتی از نرم‌افزار نیاز داشتند، اقدام به تولید سیستم عامل DOS و برنامه های کاربردی برای دستگاه های تولید کنندگان، بدون توجه به اینکه چه کسی سخت افزار را تولید کرده، کرد.

همچنین بخوانید:   استراتژی‌های بازاریابی برای آژانس‌های بیمه

بسته‌های نرم‌افزاری

از زمانی که محصول را از جعبه خارج می کردیم، تنها یک قدم تا نصب نرم‌افزار و بهره‌برداری از آن وجود داشت.  لطف بزرگی که در حق جمعیت رو به رشد کاربران که علاقه‌ای به فناوری رایانه نداشتند اما به اقتضای شغل و یا تفریح به آن نیازمند بودند، انجام پذیرفت. آنها علاقه‌ای به اطلاع از فرآیند نصب نرم‌افزار نداشتند و دوست داشتند که برنامه بسته‌ی نرم‌افزاری آماده بهره برداری باشد. ویندوز به عنوان یک محیط عامل، استفاده از نرم افزارهای کاربردی و با قابلیت های گوناگون را برای ابتدایی ترین کاربران فراهم آورده است .

سیستم های عامل

دستگاه های اولیه فاقد دیسک سخت و حتی صفحه نمایشی بودند که امروز متعارف است. سخت افزار برای اینکه شروع به کار کند باید به اصطلاح بوت می‌شد و به دستورالعمل‌های اندک شمار موجود در حافظه رایانه، سیستم عامل اضافه می‌کرد. با متعارف شدن دیسک سخت داخلی ایجاد نرم‌افزاری که اکنون با نام DOS رسمیت دارد، برای مدیریت سیستم رایانه ضرورت داشت. توسعه و ترقی مایکروسافت تا حدی مدیون پیشرفت MS-DOS است چرا که به واسطه استانداردسازی سیستم عامل، شرایطی را فراهم می آورد که ویندوز روی آن مستقر شود و هزاران نرم افزار مایکروسافت و دیگر نرم افزارهای مناسب اجرا شود.

یکی از خصوصیات رشد و توسعه، جهانی شدن است. رقابت پذیری حائز اهمیت است، و مایکروسافت رقابت در تجارت را سرلوحه خود قرار داده است. رقابت مایکروسافت درحقیقت مطابق با استانداردهای رقابت است. حقیقت این است که هیچ چیز به اندازه سیستم عامل در تجارت رایانه اساسی و مهم نیست.

همچنین بخوانید:   چرا طرح کسب‌وکار مهم است؟

بیسیک

با کمک بنیاد علوم ملی در سال ۱۹۶۴ جان کمنی و توماس کرت در دانشگاه دارت موث نخستین نمونه از زبان برنامه نویسی را که بیسیک نام داشت نوشتند. نکته مهمی که در مورد بیسیک وجود داشت این بود که شروع به ابهام زدایی از برنامه نویسی کرد؛ بیسیک به سادگی قابل فهم بود، این دستاورد در دهه ۱۹۷۰ کاری بسیار خارق العاده و شاق به نظر می‌رسید. یکی از مشکلات بر سرراه این بود که شکل های متعددی از بیسیک وجود داشت که هر کدام از ترکیب نسبتا متفاوتی برخوردار بودند. دراصل گویش های متفاوتی وجود داشت که لازم بود برنامه نویسان آنها را بیاموزند.

 درپی شکل گیری MS بیسیک، شرکت قادر بود بیسیک واحدی را ایجاد کند. تهیه MS-DOS + MS-BASIC توسط OEMs موجب شد تا سازندگان بسته سخت‌افزاری/نرم‌افزاری را به مشتریان عرضه کنند که هیچ گونه نیازی به بارگیری دوباره فرامین و تفاهم نامه های عامل نداشت.

ویندوز

مایکروسافت محصولی را تولید کرد که امروزه با نام مایکروسافت ویندوز شناخته شده است. این محصول دستخوش مجموعه‌ای از پیشرفت‌ها شده که ثمره آن ویندوز۱/۳، ۹۸، ۹۵ میلینیوم و غیره بوده است. در واقع این نشانگر سیطره کامل ویندوز بود. حقیقت فروش بیشمار رایانه‌های مجهز به نرم افزارهای کاربردی مایکروسافت یک طرف و از طرف دیگردسترسی به اینترنت توسط نرم‌افزارهای این شرکت از طرف دیگر نگرانی‌هایی را مبنی بر اینکه مبادا انحصار جهانی به دست مایکروسافت بیفتد ایجاد کرد.

که  نتیجه آن طرح این پرسش دراذهان بود که آیا مایکروسافت حرکات اینترنتی جمعیتی رو به رشد جهان را زیر ذره‌بین قرار داده است؟ این پرسشی است که دولتمردان آمریکایی در دادگاه ها پیش می کشیدند که در نهایت مایکروسافت مجبور شد برای از بین بردن کدورت دولت به دو سازمان مجزا تبدیل شود، در زمان نوشتن این تفاهم نامه پرونده همچنان در دادگاههای آمریکا مفتوح بود. جای تعجب نیست که محصولات مایکروسافت از پیش بر روی تعداد بیشماری از رایانه های سراسر جهان نصب شده و این عمل به هیچ وجه عیب یا ایراد محسوب نمی شود، مایکروسافت در تصمیم کارآفرینانه اقدام به همکاری با MS و تولید برنامه های کاربردی برای رایانه های مختلف کرد. این تصمیم تجاری به جایی بود که از سوی مایکروسافت اتخاذ شد.

همچنین بخوانید:   تهیه برنامه کسب و کار

مایکروسافت نیز مصون از اشتباه نبوده و انتقادهایی بر آن وارد شده است. OEMs بسیار خوش اقبال بود که قبل از اینکه محصول خود را روانه بازار کند، آن را آزموده و از معایب نرم افزاری آن مطلع شد. زمانی که مایکروسافت اقدام به تأمین خرده‌فروشانی کرد که به طور مستقیم با مردم در ارتباط هستند، چنین اشتباهات و نقایصی قابل چشم پوشی نبود. البته ناگفته نماند که مایکروسافت تمام تلاش خود را برای به حداقل رساندن ایراد ها انجام داد و هر مشکلی را به سرعت رفع کرد. به رغم همه اینها رایانه ها هنوز هم در زمینه نرم‌افزار آسیب پذیر هستند؛ اما به نظر می رسد چنین اتفاقاتی در حال کاهش است.

نکات کلیدی

  • مایکروسافت توسط فردی روشن‌بین به نام بیل گیتس راه اندازی و اداره شد.
  • تصمیم مایکروسافت برای همکاری با OEMs به جای توسعه سخت‌افزار موجب شد تا مایکروسافت بازار ریز کامپیوتر ها را قبضه کند.
  • مشارکت و همکاری مایکروسافت با OEMs از همان شروع تولید دستگاه موجب شد تا به محض تولید دستگاهی، مایکروسافت نرم‌افزار آن را وارد بازار کند.
  • کاربران عادت کرده بودند که به برنامه‌های کاربردی عامل مایکروسافت به چشم کالاهای تجاری نگاه کنند.
  • بسته بندی نرم افزار مایکروسافت به شکل مستقیم روی دستگاه به این معنا بود که کاربران می‌توانستند محصولات خود را از درون جعبه راه اندازی کنند.
  • مایکروسافت همواره نرم افزارها و برنامه های کاربردی را تولید کرده که مناسب عوام بوده است.
  • حجم گسترده محصولات مایکروسافت و ارتباط و تناسب میان آنها نوعی وابستگی میان کاربران ایجاد کرده است.

انتهای مطلب/