09109200500 info@damaavand.com

یک مشاور استراتژی کسب‌وکار به صاحبان مشاغل یا رهبران سازمان در تصمیم‌گیری در مورد استراتژی تجاری خود کمک می‌کند. رهبران هرروز تصمیمات زیادی می‌گیرند، اما تصمیمات برنامه‌ریزی استراتژیک بر اختصاص منابع مختلف (پول، افراد، زمان) برای دستیابی به هدف موردنظر سازمان متمرکز است. امروز در کسب‌وکار دماوند درباره تأثیر حضور یک مشاور خارجی در تیم کاری شما صحبت می‌کنیم.

یک مشاور مدیریت/تسهیل‌کننده برنامه‌ریزی استراتژیک می‌تواند به شما کمک کند تعیین کنید که کدام‌یک از ابتکارات استراتژیک خاص، شمارا به خواسته‌تان می‌رساند و کدام‌یک شمارا ازآنچه می‌خواهید دور می‌کند. مشاور با شما و تیم شما کار می‌کند تا از طریق تحقیقات بازار، تجزیه‌وتحلیل رقابتی، برنامه‌ریزی سناریو و تجربه حرفه‌ای آن چیزها را دریابید.

حتی سازمان‌های موفق، از همکاری با یک تسهیل‌کننده سود خواهند برد، به‌ویژه اگر آنها در جهت رشد پایدار، بهینه‌سازی عملکرد تیم یا توسعه رهبران هیئت‌مدیره تلاش می‌کنند. یا گاهی اوقات همه‌چیز می‌تواند برای تجارت شما عالی باشد، اما اتفاق غیرمنتظره‌ای رخ می‌دهد. در چنین موقعیتی شما نیاز دارید آنچه را که اتفاق می‌افتد درک کنید، برای سناریوهای آینده برنامه‌ریزی کنید و یک استراتژی سازگار برای سازگاری با بازار کنونی بسازید.

مشاور می‌تواند به شما کمک کند تیم خود را بر اساس چشم‌انداز، مأموریت، ارزش‌ها، اهداف و برنامه‌های عملی واضح تنظیم کنید تا درنتیجه سازمان شما به‌طور مؤثرتر فعالیت کند و نتیجه‌ی بیشتری بگیرید.

برنامه‌ریزی استراتژیک یک فرایند مستمر است و سازمان‌های موفق استراتژی‌های خود را به‌طور منظم مرور خواهند کرد. کار با مشاوران خارجی مزایای دیگری نیز دارد، ازجمله:

  • استقرار تیم خود و همسو شدن با استراتژی خود – این برای پیاده‌سازی بعدی کلیدی است.
  • تعیین اولویت‌های استراتژیک و اهداف قابل‌اندازه‌گیری تا بدانید موفقیت برای سازمان و تیم شما چگونه است.
  • یافتن فرصت‌هایی برای متمایز ساختن شما از رقبایتان برای ایجاد پیشنهاد ارزشمندتر.
  • انجام تجزیه‌وتحلیل هزینه/سود و تعیین بهترین فرصت‌ها برای رشد.
  • ایجاد استراتژی برای به دست آوردن سهم جدید از بازار یا حفاظت از سهم موجود در بازار
همچنین بخوانید:   راه‌اندازی واحدهای کسب و کار استراتژیک (SBU)

مشاور استراتژی به شما کمک می‌کند تا بفهمید در آینده با تغییر و توسعه‌سازمانی چه باید کرد.

انتهای مطلب/