مدیرکل فناوری اطلاعات ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز گفت: در حال حاضر بین ۴۷ الی ۵۲ درصد بازار موبایل ایران در دست برند سامسونگ قرار دارد. حمیدرضا دهقانی نیا در گفتوگو با ایسنا، به ارائه توضیحاتی درباره طرح رجیستری پرداخت و گفت: با مشمول رجیستری شدن برند سامسونگ و سایر برندهایی که هنوز اعلامنشدهاند آمار واردات رسمی میتواند افزایش چشمگیری داشته باشد.
وی در پاسخ به شائبههایی که درباره مشمول نشدن سامسونگ در طرح رجیستری مطرح میشود، تأکید کرد: اکنون دو مدل گوشی جدید این برند مشمول رجیستری شده است اما علت اینکه سامسونگ بهصورت کامل مشمول طرح نشده، نرخ نفوذ بالای این گوشی نزد مصرفکننده است. نکته دیگر نیز تعداد گوشیهای سامسونگی است که در کف بازار وجود دارد. بدین دلیل گوشیهای پرچمدار سامسونگ که هنوز وارد کشور نشده است و در بازار نیز توزیع نشده مشمول طرح قرار گرفت.
سخنگوی رجیستری افزود: سامسونگ دو مدل جدید خود را دارای چنان ارزشی دانسته که مانند خودرو برای آنها شرایط پیشفروش در نظر گرفته است. درواقع شاید کمتر گوشی در دنیا باشد که بر روی آن تا این اندازه تبلیغات گسترده صورت گرفته باشد. این تبلیغات برای آن است که شرکت سازنده سهم بزرگی از بازار را برای این مدلها در نظر گرفته است. به همین دلیل شرایطی مانند پیشخرید را برای این گوشیها در نظر میگیرد، چراکه بازار آن را صد درصد سودمحور دیده است.
بالا بردن ریسک قاچاق برای مدلهای جدید سامسونگ
دهقانی نیا همچنین اظهار کرد: در این میان اگر قرار باشد قاچاقچیان بازار موبایل هم بر اساس سودی که در این زمینه وجود دارد تصمیم به قاچاق این گوشی بگیرند مشکلات متعددی ایجاد خواهد شد. ما پیش از ورود این گوشیها به ایران شفافسازی کرده و اعلام کردیم دوگوشی «گلکسی اس ۹» و «اس ۹ پلاس» هم مشمول رجیستری میشوند.
وی افزود: همانطور که پیشازاین بارها اعلام کردهایم افرادی که با طرح رجیستری همراه شوند قطعاً سود آن را میبرند اما قاچاقچیان بازار موبایل با اجرای این طرح متضرر خواهند شد. ممکن است برخی قاچاقچیان تصمیم به قاچاق مدلهای جدید سامسونگ به داخل کشور گرفته باشند اما برای آنها این دلهره وجود داشت آیا همچنان میتوانند با شیوه ورود غیررسمی موبایل در بازار به سود برسند؟ ما نیز این امر را در ابتدای کار بهصراحت اعلام کردیم و برای جلوگیری از منفعت قاچاقچیان برنامهریزیهای لازم را انجام دادیم.
مدیرکل فناوری اطلاعات ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز در پاسخ به این سؤال که بااینوجود همچنان سایر مدلهای سامسونگ مشمول اجرای طرح رجیستری نشده و این موضوع شائباتی را ایجاد میکند، گفت: شاید اعلام این مطلب از سوی افرادی که بازار را شناخته و حواشی آن را میدانند خیلی درست نباشد.
وی در پاسخ به این سؤال که مگر این حواشی برای سایر برندها هم وجود نداشته، گفت: این حواشی در سایر برندها کمتر میشود چراکه به عنوان مثال برندی مانند آیفون نمایندگی رسمی در کشور ندارد.
دهقانی نیا همچنین اظهار کرد: سامسونگ هم سهم بسیار بزرگی را برای این دو مدل گوشی خود در نظر گرفته بود به گونهای که حتی برای آن در فضا رونمایی گذاشت. افرادی که با بازار آشنایی دارند میدانند که معنی زیر طرح بردن یک گوشی پرچم دار چیست.
وی همچنین تأکید کرد: حال با مجموع شرایط اعمال شده اگر افراد به شیوهی قاچاق نسبت به ورود این دو مدل گوشی اقدام کنند قطعاً گوشیهای آنها پس از ۳۰ روز غیرفعال خواهد شد.
مدیرکل فناوری اطلاعات ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز در پاسخ به این سؤال که چرا همزمان با برندهای دیگر از اعمال رجیستری بر روی این دو مدل گوشی سامسونگ خبر داده نشد، گفت: کمیته فنی بهطور دائم مسائل را بررسی کرده و تکتک فرآیندهای مرتبط با طرح را ازنقطهنظر فنی و اجرایی موردبررسی قرار میدهد. در ارتباط با واردات پرچمدارها و نحوه مشمول طرح شدن آنها این کارگروه در حال بررسی بود و نظر آنها پیش از نشست اعلام برندهای مشمول رجیستری به دست ما نرسید، اما یک روز پس از اعلام برندهای جدید بهمحض اینکه نظر گروه فنی اعلام شد و به همراه تأکید و تائید وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ما مسئله را رسانهای کردیم و اطلاعات لازم را در اختیار مردم قراردادیم.
توصیههایی برای مردم
وی در پایان صحبتهای خود نیز بار دیگر بر اطلاعات مربوط به نحوه اجرای رجیستری اشارهکرده و از مردم خواست حتماً فرآیند استعلام اصالت و فعالسازی را برای خرید گوشیهای مشمول طرح شامل اپل، بک بری، موتورولا، گوگل پیکسل، اس ۹ و اس ۹ پلاس سامسونگ طی کنند.
نکته مهم در این خصوص این است که مردم بدانند فقط خودشان باید این فرآیند را طی کنند و هیچ هزینهای بابت این موضوع نپردازند.
مطلب دیگر اخذ فاکتور و درج هر دو IMEI بر روی فاکتور است. مردم دقت داشته باشند تمام فرآیندها در طرح رجیستری از طریق کد دستوری #۷۷۷۷* میسر است و میتوانند IMEI گوشی را با واردکردن #۰۶#* احصاء کنند و سپس با IMEI روی جعبه و گوشی تطبیق دهند تا یکسان باشد.
در گام بعدی با دستور #۷۷۷۷* و انتخاب گزینه اول استعلام اصالت و با انتخاب گزینه دوم فرآیند فعالسازی انجام میشود. این دو فرآیند بایستی در محل خرید طی شوند.
برای فعالسازی، خریدار IMEI استعلام شده را که مورد تائید بوده است، وارد کرده، شماره سیمکارتی را که میخواهد از آن سیمکارت درگوشی استفاده کند وارد کرده و سپس کد ششرقمی فعالسازی را که روی جعبه گوشی است و یا پشت کارت گارانتی وارد می کنند و پیامک «این گوشی با این مدل و شناسه IMEI در شبکه ثبت و فعال گردید.» دریافت می کنند و دقت می کنند که تمام پیامکهای طرح با سربرگ HAMTA صورت میپذیرد.