صادرات شکلات و بیسکوئیت در شرایطی به این رقم رسیده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ازنظر وزنی ۹۲.۵ درصد و ازنظر ارزش بالغبر ۲۵.۷ درصد رشد داشته است. بهعبارتدیگر با توجه به افزایش حجم صادرات به نظر میرسد ارزش این محصولات در جهان بهمراتب کاهش پیداکرده و کمتر از یکسوم شده است.
به گزارش ایسنا، در میان محصولاتی که در این گروه جا گرفتهاند، بیشترین رقم افزایش صادرات را میتوان مربوط به آرد گندم دانست که در یک دوره یکساله حدود ۱۲۰۰ درصد رشد داشته است. البته این افزایش وزنی بدون افزایش ارزش بوده و قیمت این محصول در قیاس با سال گذشته تغییری نداشته است. بدین ترتیب در هشتماهه اول سال جاری حدود ۱۷۰ هزار تن آرد گندم به ارزش بالغبر ۴۲ میلیون و ۴۰۰ هزار دلار به کشورهای مختلف صادرشده است. همچنین صادرات آرد پودر شده خوراکی در این مدت ازنظر وزنی دو برابر شده است. البته این اتفاق در شرایطی رخداده که ارزش این محصول در بازارهای جهانی ۱۰۰ درصد رشد داشته و صادرات آن به ۶۰ تن رسیده که حدود ۰.۰۸ میلیون دلار ارزآوری داشته است.
آرد غلات بهغیراز گندم نیز دیگر محصولی است که اگرچه ازنظر وزن، صادرات آن پنج برابر شده اما ارزشش تغییری نکرده است؛ بهعبارتیدیگر این محصول امسال یکپنجم قیمت سال قبل در بازارهای جهانی به فروش رسیده است. وزن محصول صادرشده در این بخش حدود ۶۰ تن بوده و ارزش آن حدود ۰.۰۱ میلیون دلار اعلامشده است.
اما یکی از دیگر بخشهایی که با افزایش قابلتوجه صادرات مواجه بوده شیرینیهای بدون کاکائو هستند که در این مدت ازنظر وزنی ۴۰.۸ درصد و ازنظر ارزش ۵۵.۴ درصد افزایش صادرات داشتهاند. بدین ترتیب در این بخش بالغبر ۳۶ هزار و ۶۰۰ تن محصول به ارزش بالغبر ۱۱۸ میلیون دلار صادرشده است. البته در کنار افزایش صادرات شیرینیجات بدون کاکائو، صادرات شکلات کاکائو با کاهش مواجه شده و در مدت یک سال گذشته بیش از ۲۹ درصد افت وزنی داشته است. این افت وزنی در شرایطی صورت گرفته که کاهش ارزش صادرات در این بخش بسیار اندک و در حد ۱.۸ درصد بوده و بهعبارتدیگر میتوان گفت شکلات کاکائوی ایرانی در بازارهای جهانی افزایش قیمت قابلتوجهی داشته است. در مدت هشتماهه اول امسال صادرات در این بخش بالغبر ۱۳ هزار و ۸۰۰ تن بوده است که ارزش آن بیش از ۷۰ میلیون و ۷۰۰ هزار دلار میشود.
در بخش نانشیرینی و بیسکویت نیز شاهد ۹.۴ درصد کاهش وزنی صادرات بودهایم، اما بااینوجود ازنظر ارزش صادرات این محصول با افزایش ۱۱ درصدی همراه بوده است. بر این اساس میتوان نتیجه گرفت که نانشیرینی و بیسکویت ایرانی در سال گذشته در بازارهای جهانی گران شده است. بدین ترتیب در این بخش بیش از ۷۴ هزار تن محصول به ارزشی بالغبر ۱۷۶ میلیون و ۲۰۰ هزار دلار صادرشده است.
خمیر کاکائو با چربی از دیگر اقلامی است که در این مدت ازنظر وزن و ارزش با کاهش صادرات مواجه بوده و ازنظر وزن و ارزش صادرات ۷۶.۹ درصد و ۵۰.۹ درصد کاهشیافته است. در هشتماهه اول سال جاری ۳۰۰ تن خمیر کاکائو با چربی به ارزش دو میلیون و ۷۰۰ دلار صادرشده است. خمیر کاکائو بدون چربی نیز در هشتماهه اول سال جاری صادراتی نداشته و وزن آن نسبت به سال گذشته با افت ۱۰۰ درصدی مواجه بوده است. همچنین پودر کاکائو در این مدت شاهد افزایش ۴۰۰ درصدی صادرات وزنی بوده و ازنظر ارزش نیز بالغبر ۳۴۴.۴ درصد افزایش داشته است. بااینوجود در این حوزه تنها ۱۰ تن کالا به ارزشی بالغبر ۰.۰۴ میلیون دلار صادرشده است.
غلات پفکرده دیگر محصول این بخش است که در هشتماهه اول سال جاری ازنظر حجمی بیش از ۵۹۰۰ تن و ازنظر ارزش بیش از ۲۱ میلیون دلار صادرات داشته است. البته این ارقام ازنظر وزنی ۲۷ درصد و ازنظر ارزش ۲۳ درصد کاهش را شاهد بودهاند. همچنین بلغور غلات صادراتی در حد ۸۷۰۰ تن داشته و ارزش آن بالغبر دو میلیون و ۸۰۰ هزار دلار بوده است که صادرات این بخش ازنظر وزنی و ارزش به ترتیب ۱۹.۲ درصد و ۷۵ درصد رشد را نشان میدهد. دانه غلات کارشده نیز در هشتماهه اول سال جاری نیز بالغبر ۸۰ تن صادرات به ارزش ۰.۱ میلیون دلار داشته که این رقم نسبت به مدت مشابه سال قبل ازنظر وزنی ۳۰۰ و ازنظر ارزش ۴۰۰ درصد رشد را نشان میدهد.
نشاسته دیگر محصول این گروه است که در هشتماهه اول سال جاری صادرات آن بالغبر ۲۲۰۰ تن به ارزش یکمیلیون و ۳۰۰ هزار دلار بوده که این رقمها ازنظر وزنی و ارزشی با کاهش قابلتوجهی مواجه بوده و صادرات وزنی این محصول بیش از ۳۷ درصد و صادرات ارزشی آن حدود ۲۸ درصد کاهش را تجربه کردهاند.
همچنین گلوتن گندم دیگر محصولی است که در هشتماهه سال جاری بالغبر سه میلیون و ۹۰۰ هزار دلار ارزآوری داشته و بیش از ۲۴۰۰ تن از این محصول به کشورهای مختلف صادرشده است.
درمجموع ارزش صادرات انواع محصولات گروه شیرینی و شکلات ۲۵.۷ درصد و ازنظر وزنی ۹۲.۵ درصد نسبت به سال گذشته افزایش داشته است. از کشورهای عراق، افغانستان، پاکستان، ساحلعاج و آذربایجان بهعنوان عمده بازارهای صادراتی شکلات و شیرینی ایرانی یادشده است. در هشتماهه اول سال جاری صادرات به عراق نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۹.۷ درصد افزایش داشته و صادرات به افغانستان حدود ۱۵.۶ درصد کم شده است. دیگر کشورها با افزایش قابلتوجه صادرات این محصول مواجه بودند؛ پاکستان ۴۶.۷ درصد، ساحلعاج ۶۲.۵ درصد و آذربایجان ۸۸.۹ درصد افزایش واردات انواع بیسکویت و نانشیرینی از ایران داشتند.