اواخر دی امسال خبر رسید که شهرداری تهران لایحه دریافت عوارض از ۵ تونل شهری (نیایش، رسالت، توحید، شهدای غزه، امیرکبیر) و اتوبان صدر را تصویب کرده و قرار است بهزودی این طرح در شورای اسلامی شهر تهران مطرح شود. بر اساس لایحه شهرداری شهروندان برای عبور و مرو باید ۳ هزار تومان پرداخت میکردند و این هزینه بر اساس طول تونل، داشتن معاینه فنی و معاینه فنی برتر و نیز ساعت تردد برآورد شده بود. البته چنین لایحهای پیشازاین در سال ۹۴ از سوی شهرداری تهران تدوین و برای بررسی در اختیار شورای شهر قرار گرفت، اما به بهانه شرایط بد اقتصادی توسط معاونت حملونقل شهرداری پس گرفته شد.
بعد از مطرحشدن این موضوع برخی اعضای شورای شهر تهران واکنش نشان دادند. علی اعطا سخنگوی شورای اسلامی شهر تهران گفت: لایحه تعیین بهای خدمات تردد وسایل نقلیه در چند تونل و بزرگراه هنوز به شورا ارسال نشده و بنابراین شورا هنوز در رد و قبول آن نظری نداده است. اعصا افزود: پس از ارسال لایحه از شهرداری، شورا با رعایت جمیع جهات و مصالح عمومی تصمیمگیری خواهد کرد.
همچنین حجت نظری دیگر عضو شورای شهر تهران نیز در توییتر خود نوشت که اخذ عوارض از خودروها برای تردد در تونلهای شهری صرفاً ایدهای است که معاون حملونقل و ترافیک شهردار مطرح کرده و لایحهای برای آن به شورا نیامده است. وی اضافه کرد: مردم دستگاه پولسازی برای جبران کسری بودجه نیستند و با شناختی که از همکارانم دارم این پیشنهاد در صورت ارائه به شورای شهر رد میشود.
پیروز حناچی شهردار تهران بلافاصله واکنش نشان داد و گفت: در موضوعات مختلفی مسائل کارشناسی مطرح میشود و درواقع تا تصویب آن، این مسئله نباید رسانهای شود. اینگونه موارد نیز ازجمله موضوعاتی است که مباحث، کارشناسی میشود و درواقع تا تبدیلشدن آن به لایحه و ارسال آن از سوی شهرداری به شورا و درنهایت تصویب آن نمیتوان موضوعی را مطرح کرد.
بیش از یک ماه از این موضوع گذشت و شهردار تهران این بار در جمع خبرنگاران حاضر و از منتفی شدن دریافت عوارض از تونلهای شهری خبر داد و گفت: این طرح در حد ایده بود و به تصویب نرسید البته در خیلی از کشورهای این ایده اجرای میشود اما اجرایی کردن این طرح در داخل شهر راحت نیست؛ شاید پروژههای که از این به بعد توسط بخش خصوصی اجرا میشود؛ پولی شود مثل اتوبان کمربندی شهید شوشتری که برای استفاده از آن عوارض گرفته میشود ولی در داخل شهر این ایده اجرا نخواهد شد و به تصویب شورای شهر هم نرسیده است.
به گفته حناچی، تراکم فروشی نداریم البته شرایط اقتصادی ما هم خوب نیست و دخلوخرج با هم نمیخواند اما تلاش میکنیم وعدهها عملی شود. مسئولان شهری مدام از نبود پول و بدهیهای هنگفت شهرداری میگویند و معتقدند که مردم باید هزینههای حضور در شهر را پرداخت کنند.
مرتضی الویری عضو شورای شهر تهران در این باره به فارس گفت: برای تأمین هزینهها ۴ راه بیشتر نداریم، یا باید وام بگیریم، تراکم فروشی کنیم، از دولت پول بگیریم و یا اینکه از مردم هزینهها را دریافت کنیم. طبیعتاً وام گرفتن روش منطقی نیست برای اینکه برای شهرداری تعهد ایجاد میشود و دائماً روی آن سود میآید. اگر بخواهیم از دولت هم پول بگیریم دولت چنین منبعی ندارد و در حال حاضر کسری بودجه شدید دارد. تراکم هم نمیتوانیم بفروشیم چراکه زندگی را برای آیندگان دشوار و فضای شهر را نازیبا و بدتر میکنیم؛ بنابراین تنها راهی که باقی میماند این است که مردم هزینههای واقعی را پرداخت کنند.
عضو شورای شهر تهران در پاسخ به این پرسش که در یک و نیم سال گذشته چه میزان دریافتی از دولت داشتهایم گفت: متأسفانه خیلی دریافتی نداشتیم بهعنوانمثال دولت باید یکسوم هزینه یارانه بلیت مترو را پرداخت کند که نمیدهد؛ برخی عوارض که مربوط به شهرداری است را هم پرداخت نمیکند؛ مثلاً در سالی که گذشت قرار بود سهم شهرداری را از مالیات بر ارزشافزوده بدهند که آن را اختصاص به یارانهها دادند که البته با مصوبه اخیر امیدواریم به شهرداریها بازگردد. مطلع هستیم دولت در تنگناهای مالی است و برخی حقوق که مربوط به شهرداریها است از طریق دولت پرداخت نمیشود.
بر اساس این گزارش فارس، به نظر میرسد مسئولان از پس هزینههای شهر برنمیآیند و همچنین بسیاری از پروژهها متوقفشده است و مدیران هر بار برای تأمین هزینهها یک ایده جدید مطرح می کند.