پدرام سلطانی نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران با بیان اینکه صادرات دو بعد اصلی و اساسی دارد، گفت: در بعد اول صادرات جزئی از حلقه کل اقتصاد و تولید کشور است. بعد دوم صادرات هم ارتباط و تعامل با سایر کشورها و همچنین بالا بردن سرعت الحاق به سازمان تجارت جهانی است که برای این کار باید همت کرد تا موافقتنامههای دو جانبه و چندجانبه تجارت آزاد با همسایگان و سایر کشور منعقد شود.
سلطانی با بیان اینکه دولتها در تمام ادوار گذشته به این موضوع خیلی جدی نپرداختهاند، گفت: اما اقدامات خوبی برای الحاق ایران به اتحادیه اوراسیا انجام شده و پیشرفتهای خوبی هم در این زمینه حاصل شده که امیدواریم ظرف یک سال آینده دولت در این امر جدیت بیشتری به خرج دهد.
وی با بیان اینکه پیوستن ایران به اتحادیه اورسیا منجر میشود تا تعاملات تجاری با کشورهای عضو این اتحادیه رونق یابد، افزود: روسیه، قزاقستان، ارمنستان، بلاروس و امثال آنها عضو اتحادیه اوراسیا هستند که اتفاقا کالاهای زیادی برای صادرات به این کشورها داریم. تا زمانی که محیط کسب و کار مناسبی برای تولید سهل و آسان و رقابتی نداشته باشیم، صادراتمان توسعه نمییابد.
سلطانی با بیان اینکه صادرات یعنی اینکه کالاهایی که در داخل کشور تولید شود و با قیمت و کیفیت مناسب به بازارهای خارجی عرضه شود، گفت: تا زمانی که تولید ما رقابتی و با کیفیت نباشد، چه چیزی را میخواهیم صادر کنیم؟ اگر تولیدات داخلی قابل رقابت در بازاهای جهانی نباشد تا سالیان سال مجبور به صادرات نفت خام، گاز، مواد پتروشیمی و نهایتا محصولات معدنی هستیم.
ترکیب کالاهای صادراتی نشان میدهد که صادرات کالاهای غیرنفتی رشد چندانی نداشته و علت هم این است که ما ساز و کار درونی کردن ارزش افزوده را در اقتصاد بوجود نیاوردهایم. وی با تأکید بر اینکه محیط کسب و کار کشور اصلا به درد تولید نمیخورد، گفت: با این شرایط تولید نداریم تا صادرات رونق یابد.