ناصر حکیمی معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی در این جلسه گفت: در حال حاضر واردکنندگان و متقاضیان اصلی ارز به دو صورت اقدام به تأمین ارز موردنیاز خود میکنند. یکی از این روشها از طریق کانال بانکی است و شیوه دیگری که تحت عنوان تأمین ارز غیر بانکی شناخته میشود بهواسطه حواله به حساب فروشنده و از طریق صرافیها صورت میگیرد.
به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی، ناصر حکیمی با بیان اینکه مسیر مشابهی در سامانه نیما برای تخصیص ارز در نظر گرفته شده است، عنوان کرد: در فاز اول، واردکننده بهعنوان متقاضی ارز با ورود به این سامانه، فرایند درخواست خرید ارز را درج میکند. در این حالت متقاضی میتواند صرافی مدنظر خود را انتخاب کند و یا آن را تعیین نکند و صرفاً پیشنهادی را در سامانه مطرح کند. سپس بر اساس تقاضاهای ثبتشده از سوی بازرگان صرافیها میتوانند از طریق پنل موجود بر روی سامانه درخواستهای متقاضیان را رؤیت کرده و پیشنهادهای خود را ارسال کنند. در این حالت بازرگان میتواند بین نرخهای ارائهشده از سوی صرافها یک نرخ را انتخاب کند.
وی درباره نحوه پرداخت وجوه (تسویه) میان بازرگان و صرافها گفت: بر روی این سامانه امکان پرداخت الکترونیکی نیز در نظر گرفته شده است اما در حال حاضر از سامانه ساتنا با توجه به حجم بالای تراکنشها و بالا بودن مبالغ استفاده میشود. به گفته معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی، سامانه نیما بهعنوان یکی از راههای تأمین ارز تلقی میشود و بازرگانان و تجار مختارند که از طریق روشهای قبلی نسبت به تأمین ارز موردنیاز خود اقدام کنند. این سامانه بهصورت آزمایشی فعالیت میکند و به فرایند موجود و فعلی صرافیها، خللی وارد نمیکند.
همچنین در این جلسه مدیرکل سیاستها و مقررات ارزی بانک مرکزی، هدف از راهاندازی سامانه نیما (نظام یکپارچه معاملات ارزی) را تسهیل و سرعت بخشی به تأمین ارز موردنیاز واردکنندگان عنوان کرد و گفت: در حال حاضر حجم مبالغی که از طریق کانالهای غیر بانکی تأمین ارز بسیار بالاست و سامانهی بهمانند پرتال ارزی که متعلق به بخش بانکی تأمین ارز متقاضیان است، وجود ندارد. مهدی کسرایی پور از آغاز آزمایشی این طرح با همکاری صرافیهای منتخب بانکها خبر داد و گفت: با توجه به اطمینانی که نسبت به صرافی بانکها وجود دارد، این طرح با صرافی بانکها کلید خورده و پسازآن امیدواریم با فراهم آوردن شرایط لازم، صرافیهای غیر بانکی نیز به این سامانه بپیوندند.