آغاز به کار پروژههای پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات و برگزاری همایش تهران هوشمند از رویدادهای حوزه ICT در هفته گذشته بود. همچنین بررسی حضور ارز دیجیتالی ایرانی در پستبانک و نیز اظهارات وزیر مبنی بر گران نشدن اینترنت در سال آینده، از مهمترین اخبار این حوزه به شمار میرفت.
پروژههای پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات
در آغاز هفته، همزمان با چهل و هفتمین سالگرد تأسیس پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات، آزمایشگاههای مرجع تائید نمونه سیستمهای دسترسی نوری و تائید نمونه سامانههای ذخیرهسازی آغاز به کارکرد و پروژههای سامانه اندازهگیری شدت میدان پرتوهای رادیویی، تقویتکننده توان SSPA در باند Ku، سوئیچ چندرسانهای مبتنی بر IP کمظرفیت (IMX کمظرفیت- مدل سفیر)، طرح توجیهی رونمایی از آزمایشگاههای ارزیابی امنیتی پژوهشکده امنیت و سامانه بومی رتبهبندی و پایش وبسایتها (رتبه نگار) افتتاح شد.
به گزارش ایسنا، محمد خوانساری -رئیس پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات- اظهار کرد: «آزمایشگاه ذخیرهسازی از محصولاتی است که مجوزش را دریافت کردیم و در سال جاری به اتمام رسیده است.» نمونه مهندسی سوئیچ کمظرفیت چندرسانهای مبتنی بر IT سامانه بومی وبسایتها، تقویتکننده SP با راندمان بالا، آزمایشگاه مرجع تجهیزات نوری و همچنین آزمایشگاههای ارزیابی امنیت تجهیزات نیز از محصولات رونمایی شده در نمایشگاه این پژوهشگاه بود.
ارزهای دیجیتالی و بررسی حضور آنها در پستبانک
اخیراً وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات از تصمیم این وزارتخانه برای ایجاد یک ارز رمزنگاریشده توسط پستبانک خبر داده بود؛ این ارزهای رمزنگاریشده ظاهراً قرار است بهصورت آزمایشی منتشر شوند تا بتوان نقاط قوت و ضعف آنها را در فرایند گردش تشخیص داد و اصلاح کرد. در این راستا، محمدجواد آذری جهرمی درباره سازوکار احتمالی اجرای آزمایشی ارزهای دیجیتالی، گفت: این ارزها الزاماً وابسته به پیامرسان و یا بستر خاصی نیستند؛ در همکاریهایی که با بانک مرکزی آغاز کردهایم، درواقع به آنها در حوزه تکنولوژیکی کمک میکنیم. اصل قضیه ارزهای رمزنگاریشده درواقع خود فرآیند رمزگذاری و پیادهسازی الگوریتمهاست.
وی دربارهی جنبه مقرراتی ارزهای الکترونیکی هم اظهار کرد: ابتدا باید اصول فقهی مرتبط با ارزهای الکترونیک موردبررسی قرار بگیرد، اما در حالت کلی در رابطه با ارزهای رمزنگاریشده ما یا باید منفعل باشیم یا اینکه برویم این مدلها را بهعنوان یک فرصت برای بهرهبرداری هرچه بیشتر موردبررسی قرار دهیم. از طرفی عماد ایرانی -کارشناس و فعال حوزه بانکداری الکترونیکی- در این خصوص اظهار کرد: در این رابطه دو احتمال وجود دارد؛ یکی اینکه این ارزها پایهریال باشد و دیگر اینکه این ارز دیجیتال اساساً دارای ارزش متفاوتی باشد. در صورت پایهریال بودن، این ارزهای دیجیتال معادل ریال هستند که باعث انتقال راحتتر پول به اقصی نقاط جغرافیایی میشود؛ آنهم بدون اینکه سیستم مرکزی آن تحت نظارت کسی باشد.
وی بابیان اینکه مهمترین مزیت ارز دیجیتالی انتقال راحت آن است، گفت: در صورت پایهریال بودن، بانیان این ارز دیجیتالی مطرحشده به هراندازهای که قصد تولید واحدهای ارزی وجود داشته باشند، باید به همان نسبت پول را از شبکه در گردش بلوکه کنند و در اختیار بانک مرکزی قرار دهند تا خلق پول صورت نگیرد. کارشناس حوزه بانکداری الکترونیکی بهاحتمال دوم چگونگی صدور ارز دیجیتال توسط پستبانک نیز پرداخت و ادامه داد: درصورتیکه این ارز دیجیتالی مطرحشده پایه ریالی نباشد در اینجا دیگر موضوع از حوزه خدمات الکترونیکی بیرون میآید و این سؤال مطرح میشود که آیا این ارز باعث تغییر ارزش پول ملی خواهد شد یا نه؟ در این مورد مسئله خلق پول مطرح است که بانک مرکزی وارد قضیه میشود.
وی با اشاره بهعنوان آزمایشی بودن این ارز دیجیتالی نیز در این رابطه توضیح داد: آزمایشی بودن به محدوده فناوری اشاره ندارد؛ بلکه بیشتر این قضیه مطرح است که این ارز چقدر میتواند در جهت اهداف تعیینشده حرکت کند، یا اینکه کارشناسان بررسی کنند که وضعیت امنیتی یا قابلیتهای دیگر این پول دیجیتال چگونه است. درواقع منظور از آزمایشی بودن امتحان کردن خود فرآیند گردش این ارز دیجیتالی است.
آینده بازار ارز در دست پولهای مجازی
البته سید محمدامین حسینی -کارشناس حوزه بانکداری الکترونیکی- معتقد است رمزهای جدید اساساً بر پایه ریال و دلار نخواهد بود، چراکه این ارز در بازار خودش وجود دارد و با مقاصد خاصی ایجاد میشود؛ او نسبت به آینده ارزهای دیجیتال ابراز خوشبینی و اظهار کرد: فکر میکنم در آینده بازار ارز را همین پولهای مجازی تعیین خواهند کرد که اختلالی هم در بازار ارزهای سنتی به وجود نمیآورد و چهبسا از طریق تحولاتی که ممکن است در بازار ارز ایجاد کند، کمککننده هم باشد.
این کارشناس حوزه بانکداری الکترونیکی دربارهی امکان تداخل ارزهای دیجیتال با پول معیار نیز بیان کرد: ارز رمزها از هرجایی که به وجود بیایند، هیچ موقع رقیب پول رسمی آن کشورها نبودند. در حال حاضر چندین ارز دیجیتالی در کشورهای مختلف داریم که علاوه بر اینکه در پول رسمی کشورهای مبدأ تأثیری نگذاشته، حتی خود هم یک ارز دیجیتال دیگر را در کنار خود تعریف کردهاند. این فعال حوزه بانکداری الکترونیکی بابیان اینکه صرف حضور ما در فضای ارزهای دیجیتالی یک ضرورت است، گفت: واقعیت این است که آینده از آن ارزهای رمزنگاریشده است و اگر قرار است تا ۱۰ سال آینده، همه، ارزهای رمزنگاریشده را به رسمیت بشناسند؛ ما باید با کوشش خود در این زمینه سعی کنیم تا آن موقع حرفی برای گفتن در این فضا داشته باشیم.
اینترنت گران نمیشود
جهرمی همچنین اخیراً درباره اقدامات وزارت ارتباطات در حوزه اقتصاد مقاومتی، اظهار کرد: اقتصاد مقاومتی در لایههای مختلف در این وزارتخانه تعریفشده است که یکلایه مهم آن، توسعه فناوری اطلاعات بهعنوان زیرساخت توسعه سایر بخشها است و ما باید زیرساختهای لازم برای تأمین ارتباطات مناسب برای کشور را فراهم کنیم. در حال حاضر همه شهرهای کشور از خدمات نسل سوم و چهارم برخوردار شدهاند. تکلیفی هم در حوزه پهنای باند ثابت منازل داشته که در حال برنامهریزی برای رفع موانع سرمایهگذاری در این بخش هستیم. تنظیم مقررات این بخش نیز انجامشده است. وی بابیان اینکه پیوست فناوری در عرصه تولیدات داخلی نیز ابلاغشده و در حال پیگیری است، گفت: اینترنت در سال آینده گران نخواهد شد و همیشه در دنیا اینگونه است که قیمتهای پهنای باند در حال ارزان شدن است.
همایش تهران هوشمند و حرکت به سمت هوشمند سازی
همچنین در هفته گذشته همایش تهران هوشمند برگزار شد که وزیر ارتباطات در این همایش اظهار کرد: حرکت به سمت شهر هوشمند و هوشمند سازی شهر در سراسر کشور به گفتمانشناسی نیاز دارد و این همایشها و نمایشگاهها میتواند بر گفتمانشناسی و آشنایی دستاندرکاران این عرصه بااهمیت شهر هوشمند مؤثر باشد. جهرمی بیان کرد: حوزه تخصصی شهر هوشمند و تأثیر آن در زندگی بشر بهعنوان الزاماتی است که باید به آن پرداخته شود و اگر بخواهیم مدیریت منابع را بهتر و برای مردم رفاه ایجاد کنیم و همچنین به مبارزه با فساد و بهبود شاخصهای مدیریتی بپردازیم، چارهای جز روی آوردن به شهر هوشمند نداریم.
وی بابیان اینکه یکی از معضلات جدی جامعه امروز ما بیکاری است و چارهای جز حرکت به سمت اشتغالزایی نداریم، گفت: در حقیقت بخش زیادی از جامعه ما بنا بر سیاستهای علمی، فارغالتحصیلان دانشگاهها هستند و اقبال زیادی به حوزه فناوری نیز وجود دارد. بهبیاندیگر جامعه امروز ما برای حل معضل بیکاری همواره به دنبال پیدا کردن راهحلی برای اشتغالزایی است و بدترین نوع اشتغالزایی برای این افراد تحصیلکرده، استخدام و پرداخت حقوق ماهیانه به آنهاست.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات اضافه کرد: در توسعه دیجیتال بزرگترین حرکت خلاقیت است و این خلاقیت را باید برای بهبود شرایط استفاده کرد. بهعبارتدیگر کسبوکارهایی شکلگرفتهاند و شهر نیز با معضلات آلودگی، ترافیکی و غیره مواجه است؛ یعنی فضایی داریم که با مشکلاتی مواجه بوده و از طرف دیگر فضایی داریم که میتواند پویا و خلاق باشد؛ یعنی همه شرایط آماده است اما چه چیزی لازمه ایجاد تحول است